Merevlemez  11 terméket találtam.

Showing 1 - 11 of 11 items
Showing 1 - 11 of 11 items
Merevlemez

A merevlemez-meghajtó olyan mágneses adathordozó, amely tartósan tárolja az adatokat. A mágneslemezek különösen alkalmasak a nagy mennyiségű adat tárolására és az archívumok létrehozására. A merevlemez-meghajtók (HDD, merevlemez-meghajtó) még mindig a legolcsóbb módja a nagy mennyiségű adat tárolásának modern számítógépes rendszerekben. A mágnesesség révén az adatok gyorsan forgó lemezekre íródnak, az információ a megfelelő leállás után is megmarad, még a lemezek energiaellátása nélkül is.

Több terabájt kapacitással és akár 15 000 ford./perc sebességgel, a modern merevlemezek nagy sebességet visznek a számítógépek világába. A klasszikus merevlemez-meghajtókon kívül hibrid (SSHD) és robusztus flash alapú SSD merevlemez-meghajtók is rendelkezésre állnak.


A hagyományos mágneses merevlemezek alacsonyabb átviteli sebességgel és hosszabb hozzáférési idővel rendelkeznek az SSD meghajtók teljesítményéhez képest, ami lassabb indítást és lassabb adattovábbítást eredményezhet. Mivel a merevlemezen mozgó mechanikai alkatrészek vannak, a rezgéseket nem lehet teljesen elkerülni. A HDD érzékeny a fizikai behatásokra (pl. ütődés
), ami nagy hátrány lehet, különösen a mobil elektronika területén.

A hagyományos merevlemez és az SSD között a legfontosabb különbség a működési elv. Egy merevlemezen az adatok mágnesesen tárolódnak a forgó tálcákon, míg egy SSD-ben az információt a flash memóriacellákban tárolják.

A nagyobb és olcsóbb HDD-t gyakran nem helyettesítik az SSD-vel, hanem inkább kiegészítik a meghajtók két típusát a számítógépükben lévő előnyökkel.


Mire kell figyelni merevlemez vásárlásakor?

A merevlemez-meghajtó megvásárlása előtt a vásárlónak tudnia kell a keletkező (minimális) adatmennyiség méretét. Hogy milyen típusú adatokat fogunk tárolni, meghatározza a szükséges méreteket. Természetesen a legegyszerűbb módja ennek eldöntésére, hogy átnézzük a korábbi helyigényt. Továbbá figyelmet kell szentelni az alaplap megfelelő csatlakozóinak és az asztali számítógép vagy notebook tápellátásának. Nem utolsó sorban a merevlemez ára egy adott költségvetés szempontjából döntő fontosságú.


Mi a különbség a 2,5 hüvelykes és 3,5 hüvelykes merevlemezek között?

Ahogy a nevek is sugallják, a legfontosabb különbség a 2.5 "és a 3.5" merevlemez között a fizikai méret. Míg a legtöbb asztali PC-n a 3,5 hüvelykes merevlemez-meghajtók találják helyüket egy notebookban, a kompakt 2,5 hüvelykes mágneses tároló használható. Ezért a HDD jövőbeli használata a megfelelő formátum kiválasztásában nagy jelentőségű.