Videokártya  13 terméket találtam.

Showing 1 - 13 of 13 items
Showing 1 - 13 of 13 items
Videokártya

Mi az a videokártya?

A videokártya vezérli a grafikus kimenetet a számítógépen. Program végrehajtásakor a processzor kiszámítja az adatokat, továbbítja azt a grafikus kártyára, és a videokártya átalakítja az adatokat úgy, hogy a monitor vagy a projektor mindent képes legyen lejátszani. A grafikus kártyák vagy az alaplaphoz csatlakoznak PC-bővítőkártyákként (a PCI, az AGP vagy a PCI Express segítségével), vagy az alaplap chipkészletében szerepelnek. Jelenleg a grafikus kártyák integrációja eddig olyan mértékben fejlődött, hogy még a fő processzorok is átvehetik a videokártya funkcióját az integrált grafikus processzor (IGP) segítségével.

Milyen videokártyát vásároljak?

Amennyiben grafikus kártya vásárlás előtt áll, a legfontosabb tényező a felhasználási terület. Ezen területek lehetnek irodai felhasználás, munkaeszköz, multimédiás tartalom fogyasztás vagy komolyabb gépigényű játékok lejátszása.

Irodai felhasználás:

Az Office-alkalmazásokat használó számítógépek általában viszonylag kis teljesítményű grafikus kártyát igényelnek. Mivel ezeken a számítógépeken általában nem játszanak high-end játékokat, elég alacsony grafikus memória elegendő.

Multimédiás PC-k:

Minél magasabb a tartalom minősége, annál magasabb a szükséges teljesítmény. Tervezze meg a grafikus kártyájának megvásárlását, és alkalmazkodjon a kívánt tartalomhoz. Különösen a játékokban érdemes szem előtt tartani az aktuális hardverkövetelményeket, ha új alkatrészeket keres.

PC kép- és videószerkesztéshez:

Mivel a képek és videók szerkesztésekor a nagy grafikai teljesítmény előfeltétel, ebben az esetben, ha videokártyát vásárol, semmilyen körülmények között nem szabad spórolni.

Gaming és Streaming PC:

A jelenlegi játékok sokkal nagyobb követelményeket igényelnek a hardverből, ha magasabb színvonalon szeretnének játszani. Még akkor is, ha egy kicsit korábban vásárolt egy grafikus kártyát, előfordulhat, hogy a legújabb hardverigényes játékgépeken nem nyújt naprakész teljesítményt. A játékosoknak erős hardverre van szükségük. De még itt is vannak különbségek: Az egyik döntő kritérium a képkocka másodpercenként (fps). Ez a méret azt jelzi, hogy hány képet jelenít meg videokártyánk másodpercenként, és ezáltal meghatározza, hogy a kép milyen folyékonyan jelenjen meg.

Manapság talán a legnépszerűbb és ár-érték arányát tekintve a legjobb választás a GTX1050 és GTX1060 videokártyák, melyek egy közepes kategóriájú PC-vel párosítva akár már 2GB memóriával is élvezhető játékélményt nyújt.

A megfelelő grafikus kártya mellett a megfelelő csatlakozási lehetőség kiválasztása is fontos szerepet játszik, mivel a kapcsolat döntő fontosságú, hogy a kép milyen mértékben jusson át a grafikus kártyáról a monitorra. Képminőség szempontjából az általános monitorcsatlakozási lehetőség a VGA, mely átlagos átviteli minőséget képvisel. Manapság érdemes eltérni ettől a formától, és inkább a DisplayPort vagy HDMI kapcsolatot előnyben részesíteni a jobb képminőség és magasabb felbontás érdekében.

A két legnagyobb videokártya gyártót már valószínűleg mindenki imeri: nVidia és AMD. Új GPU architektúrákat fejlesztenek ki és saját referenciamodelljeiket közzéteszik. Ezen modellek alapján más cégek saját specifikációkat hoznak a piacra. A különböző grafikus kártyák jelentősen eltérhetnek a referencia sablontól - mind a tervezésükben, mind a műszaki adatokban. A népszerű partnerek a következők:

  • MSI
  • Asus
  • Sapphire
  • EVGA
  • GigaByte
  • Zotac

 

A fentebb felsorolt videokártyák mindegyike különböző paraméterekkel megtalálható webshopunkban .